Údržba pásov

S PÁSMI NA SVAHU - ako riešiť jednotlivé situácie

Nabaľovanie snehu:  Počas skialpovej túry sa nám môže na pásy nalepiť sneh, ktorý zabráni ich kĺzavosti. K tejto situácií môže dôjsť napríklad pri teplotných rozdieloch ak prejdeme pri čerstvom snehu z tieňa na slnko. Nabalený sneh môžeme odstrániť škrabkou, prípadne hranou lyže alebo prostriedkom na ošetrovanie pásov. Jednou z možností je sprej alebo vosk, ktorý je dobré nosiť vo svojej základnej výbave. Nezabudnúť, že ak používame vosk, voskujeme vždy v smere vlákien.

Sneh na lepiacej ploche: Ak sme pásy nevhodne zložili a nalepil sa na ne sneh, odstránime ho škrabkou alebo hranou lyže.

Zamrznuté pásy: V prípade veľmi mrazivého počasia nám môžu pásy stuhnúť a premrznúť čím sa zhorší možnosť manipulácie aj ich jazdné vlastnosti. Takto premrznuté pásy sa nedajú dobre prilepiť a nedržia spoľahlivo na sklznici. Situácií môžeme predísť ak si pásy pred stúpaním alebo počas jazdy vložíme pod vetrovku blízko tela, tj. pred chladom budú chránené našou telesnou teplotou.

ÚDRŽBA

Podobne ako s každou výbavou, čim lepšie sa o ňu staráme, tým dlhšie nám vydrží. Výnimkou nie sú ani pásy. Tu je niekoľko rád:

  • pásy po každej túre zlepíme z lyží a vysušíme
  • pásy nikdy nenechávať nalepené na lyži vonku počas noci
  • pásy budú lepšie držať ak ich nalepíme pred túrou v teple
  • kontrola lepivosti pásov a ich priebežná obnova
  •  pri balení pásov používame fóliou, ktorú vkladáme medzi pásy - lepidlo tak dlhšie vydrží
  • ak počas túry dávame pásy dole a budeme ich opätovne nalepovať, je lepšie ich prechodne schovať pod bundu do tepla a sucha
  • vyvarovať sa kontaktu pásu s vodou - prechod zamrznutého potoka, či rozhranie veľmi vlhký a suchý sneh
  • pásy skladovať na suchom mieste zabalené v obale, ktore je na to určené
  • nikdy neskladovať v obale mokré pásy
  • pri klasických lepených pásoch je dobrá starostlivosť dôležitá aby lepidlo nevyschlo

SERVIS

Pri pravidelnom používaní pásov sa prirodzene opotrebuje lepiaca vrstva. Najmä u lepených pásov môžeme hovoriť o životnosti dvoch - troch sezón. Obnovu lepidla si môžete urobiť sami alebo ju prenechať skúsenému servisu. Pri klasickej metóde sa používa odstánenie pôvodného lepidla teplovzdušnou pištolou alebo špeciálnou elektrickou špachtlou. Po prečistení sa náslesledne rovnomerne rozotrie vrstva nového lepidla. Druhým spôsobom ako obnoviť lepiacu plochu je pomocou transfer tape - papierovej pásky s lepidlom. Jednoduchým prežehlením pri teplote 150 °C sa lepidlo prenesie z fólie na pásy. 

Naše značky

   

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info