Ako vyberať pásy na skialp

Pre správny výber pásov je dôležité zodpovedať si niekoľko otázok:

DĹŽKA A ŠÍRKA / Aká je šírka a dĺžka lyže?

Každá lyža môže mať iné rozmery a preto hľadáme pásy, ktoré sadnú ako na dĺžku tak i na šírku. Pásy by mali ideálne pokryť celú plochu sklznice, ktorá bude v kontakte so snehom. Pokiaľ sú pásy dostatočne široké zaistí sa lepšia stúpavosť najmä pri strmom stúpaní. Sú výrobcovia, ktorí ponúkajú kompletné sety - tj. pásy, ktoré sú vyrobené presne na určitý model lyží. Druhou variantou je dodatočný výber pásov k lyžiam, ktoré boli zakúpené samostatne. Väčšina pásov je upraviteľná, tj. má fixnú len jednu upínaciu časť a druhú je možné upraviť podľa požadovanej dĺžky. Súčasťou balenia takýchto pásov býva orezávacia súprava, s ktorou je možne pásy podľa návodu upraviť. Pri šírke by sa mala zachovať odchylka pásu 2 - 5 mm od hrán a dĺžku určíme podľa spôsobu upevnenia.

MATERIÁL / Preferujem lepší sklz alebo lepšiu stúpavosť ?

V súčastnosti rozlišujeme tri základné typy pásov podľa materiálu, ktorý predurčuje ich vlastnosti.

100% MOHÉR – prírodné vlákno, ktoré má výborné vlastnosti pri rôznych typoch snehu i rôznych teplotách. Neprijíma vlhkosť a zostáva dostatočne ohybné aj pri vysokých mrazoch. Jeho výhodou je dobrý sklz a nemennosť vlastností pod vplyvom poveternostných podmienok. Nevýhodou je naopak slabšia stúpavosť na tvrdom zľadovateľom snehu a kratšia životnosť.

100% NYLON – umelé vlákno, ktorého vlastnosti sú slabšie pri nízkych teplotách kedy majú tendenciu stvrdnúť. Znižuje sa tým ich sklz, na ktorý je potrebné vynaložiť viac úsilia. Ich výhodou je lepšia stúpavosť, dlhšia životnosť a obvykle i nižšia cena.

MIX – Mohér (65-70%) + nylon (35-30%) - kompromis medzi mohérovými a sysntetickými pásmi. Zmes dvoch materiálov vytvára vyššiu odolnosť proti oderu, lepšiu kĺzavosť i stúpavosť.

UCHYTENIE PÁSOV / Aký máme typ lyže?

Systémy uchytenia pásov sú rôzne. Záleží od typu lyží aj od typu pásov. Niektoré pásy sú fixné a vyrobené na konkrétny typ lyže, väčina pásov je však upraviteľná a univerzálna. Takéto balenia pásov obsahujú orezávatko na úpravu i potrebné komponenty na uchytenie špičky či päty.

1. Predný napinák a zadný háčik 

Tradičný spôsob kedy sa o pätku zachytí pás s nanitovaným háčikom a vpredu na špičke sa upevní gumovým napinákom. V tomto prípade ide o pásy, kedy zvykne byť háčik fixný a upravuje sa predná dĺžka ku špičke.

                              

 2.  Predný napinák bez upevnenia pätky

Upínanie pásov cez špičku pomocou gumového napínaka kedy nechávame pätku voľnú. Pásy sa odstrihnú cca 5 cm od konca lyže a jemne sa zaoblia. Takýto typ uchytenia je vhodný skôr na preteky alebo na hrebeňové túry ak pásy často neodliepame. Pri takomto type je dobré mať v základnej výbave Quick pásku aby sa mohla obnoviť lepivosť pásov na päte.

                                                         

3. Predný napinák - clip s upevnením na päte ( Tip&Tail )

Najčastejšie uchytenie pásov, ktoré ponúkajú aktuálny výrobcovia je cez špičku a pätu. Vo väčšine prípadov je špička pásu vybavená ocelovou sponou a pätka variabilným háčikom, ktorý je možné posúvať v rozsahu aj do 20 cm podľa dĺžky lyže. Takýto typ uchytenia pásov je omnoho jednoduchší a má aj dlhšiu životnosť v porovnaní s gumou, ktorá postupne starne a časom sa môže roztrhnúť.

                                              


TYP LEPIDLA

Rozoznávame dva typy pásov, a to lepený a nelepený s použitím technológie vacuum base. Pri klasickom lepidle môže dôjsť k prirodzenému postupnému opotrebovaniu, kedy je potrebné po istom čase vymeniť staré lepidlo za nové. Lepidlo sa zároveň môže pri nedobrom zaobchádzaní zaniesť aj drobnou nečistotou čo oslabí jeho vlastnosti. Živostnosť takéhoto lepidla je spravidla ovplyvnená jeho údržbou a uskladnením mimo sezóny tak, aby nevyschlo.

Technológia vacuum funguje na inom princípe. Namiesto obvyklého lepidla používa priľnavú vrstvu, ktorá vytvorí medzi sklznicou lyží a pásom pevné spojenie. Po funkčnej stránke rovnako dobre drží a zachová priľnavosť aj pri nízkych teplotách. Jej výhodou je ľahšie čistenie a manipulácia kedy nie je nutné používať ochrannú fóliu. 

VÝROBCOVIA

Black Diamond, G3, Contour, Kohla, Colltex, Dynafit ….

                                

Naše značky

   

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info